8 leggyakoribb téma

A vallási tanok is figyelmeztetnek: Vállaljunk felelősséget tetteinkért!

677
HOZZÁSZÓLÁS:

A felelősség az a tudatállapot, amelyre szükség van a célszerűtlen, káros, “rossz” cselekedetek (és mulasztások) kijavítása érdekében.
A bűntudattal szemben sokkal erősebben ösztönöz a javításra! – Úgy is mondhatjuk, hogy a bűntudat nem egy létállapot, hanem “csak egy belső üzenet” mely mindössze arra való, hogy emlékeztessen felelősségünkre …

 “Többet ne tedd!”

A kereszténység valódi alapjait Jézus élete és tanításai határozzák meg. A János evangéliumában olvasható, egy történet, a “halálos bűnnek” számító, házasságtöréssel vádolt asszonyé. Igen tanulságos a történet, ugyanis Jézus semmit sem kérdez a váddal kapcsolatban. Minek is, hiszen a dolog megtörtént, a férj meg lett csalva. Viszont azt mondja a vádlottnak: “Én sem ítéllek el. Menj, és többet ne tedd!”
Megfigyelhető az elítélés teljes hiánya, hiszen ahhoz, hogy ezentúl, ne kövesse el a hibát, önbizalomra, belső erőre lesz szüksége a vádlottnak. Aki viszont bűnössé bélyegezve él, az lelki terhét hordozva, sokkal kevésbé alkalmas a célszerű önvezetési döntésekre.
Jézus egy egyszerű mellékmondatban elintette hibája megismétlésétől a vádlottat, felébresztette felelősségérzetét.

A bűntudat nem más, mint “a múltban való helyben járás“, aminek fájdalmai elvonhatnak a szükséges hibajavító bátorságtól és munkálkodástól, amire aztán valóban szükségünk lenne! A keresztény tanok értelmében: lássuk hát tettleges és mulasztásos hibáinkat kritikusan, ám bűnösségérzettől mentesen, hogy minden lelki erőnkkel a kiigazításon, a jobbá tételen dolgozhassunk.

Fontos, hogy ne hessegessük el a felismerést arról, hogy valamit elrontottunk vagy elmulasztottunk! A hibák kiigazításának első lépése mindig a hiba őszinte, szépítésmentes megfogalmazása önmagunk számára. Viszont ugyanilyen fontos, hogy csak az ügyet/tettet/mulasztást minősítsük, ne önmagunkat! (Attól még, hogy keményen/durván leteremtettük egyik kollégánkat, még nem szabad arra következtetni, hogy agresszívak, durvák lennénk, pláne ha egyedi esetről van szó…)

Az önvádaskodás, önmarcangolás nem megoldás! A bűntudat keresése, illetve az önvád helyett hibaigazító lépésre, ahhoz pedig bátorságunkra lesz szükség!

677
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

9968

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]